May 1, 2024 Jonas Schøsler

“Jeg kunne mærke i kroppen, hvordan mit stressniveau var højt. Lige pludselig vendte hele rummet og stemningen på en tallerken.”

Af psykolog og underviser, Jonas Schøsler.

For en uges tid siden var jeg endnu en gang ude og holde oplæg om fremtidens ledelse.

Jeg skulle holde oplæg for alle lederne i virksomhedens corporate procurement afdeling (ca. 20 personer). Jeg vidste godt på forhånd, at det måske var nogle mennesker, der var vant til at være den hårde negl i deres arbejde 💼

Derfor forsøgte jeg at starte oplægget med højt humør, men selvfølgelig var der også lidt nerver på.

Jeg havde dog lige afholdt oplægget ugen forinden i samme virksomhed med stor succes, så jeg var ret sikker på, at det nok skulle gå fint 🧘‍♂️

Der gik dog ikke meget mere end en halv time, før jeg begyndte at få fornemmelsen af, at de var mere interesseret i udtrykke stærke holdninger og stille kritiske spørgsmål snarere end at være nysgerrige og undersøgende.

Efterhånden som tiden gik (oplægget varede 2,5 time) blev jeg selv mere og mere ukomfortabel, nervøs og ængstelig 😰

Jeg kunne mærke i kroppen, hvordan mit stressniveau var højt.

Så da vi nåede til den del af oplægget, der handlede om, hvordan fremtidens ledelse handler om at gå fra professionel distance til professionel intimitet, så valgte jeg at gøre noget, som jeg ikke har gjort midt i et oplæg før.

Jeg valgte at give lederne feedback på, hvordan jeg havde haft det igennem dagen.

Jeg fortalte dem, at jeg havde oplevet, at de havde været mere optaget af at virke selvtillidsfulde, vidende, sikre og uden personlige mangler (professionel distance) 🎭

Jeg fortalte dem, at jeg kunne mærke stressen og ængsteligheden i kroppen.

Jeg valgte med andre ord at praktisere professionel intimitet og fortælle dem, hvordan jeg følelsesmæssigt havde oplevet workshoppen.

Lige pludselig vendte hele rummet og stemningen på en tallerken.

Nærmest på skift anerkendte de mit mod til at dele min oplevelse med dem.

Nogle af dem kunne tydeligt genkende den udpegede gruppedynamik. Andre undskyldte for, at de havde afbrudt mig flere gange under oplægget.

Modsat tidligere på dagen var der en anerkendende nikken og summen, når nogen delte noget.

Det blev lige pludseligt meget tydeligt, hvad forskellen mellem professionel distance og professionel intimitet er. I evalueringen af dagen fik jeg blandt andet disse tilbagemeldinger:

📝 “Very interesting session – it will help me as a manager to be a better leader for the young employees. Being vulnerable and honest about mistakes will also help me feel more comfortable about my role”

📝 “Very insightful overall – and with concrete advice I can use. Very powerful with your personal reflection, both on the group dynamics and shows how powerful it is showing your emotions. Thanks a lot.”

📝 “Great presentation and good points to reflect upon. Especially sharing the personal perception of the atmosphere in the room and the questioning style was eye opening.”

Det var en vigtig lektie i at praktisere ens egen medicin.

Do you walk the talk? 🐾

Sådan skriver psykolog Jonas Schøsler på sin LinkedIn-profil.

Jonas Schøsler afholder kurser i hele landet i psykologisk tryghed for ledere og HR.

Se hvilken dag der passer dig.

Ananans i egen juice:

Contact

LIVSLANG LÆRING

Hos LearnX tror vi på livslang læring og personlig udvikling.
Vi er din guide i en verden, hvor viden er en kilde til inspiration og transformation.

Har du en god idé?

Har du en idé til en masterclass, uddannelse, konference eller et kursus, så tøv ikke med at kontakte os. Vi er altid på udkig efter højaktuelle trends, som vi kan berige vores kunder med.

LearnX

Flakhaven 1, 1. sal
DK-5000 Odense C
CVR: 39 98 13 51

TELEFON 8987 5050

Contact