Positiv psykologi:
Fra fangeskab til flow
Skrevet af René Oehlenschlæger, uddannet i positiv psykologi ved Tal Ben-Shahar i USA.
I dag vil jeg fortælle om en af mine helte, den fascinerende historie om den desværre nu afdøde psykologiprofessor Mihaly Csikszentmihalyi.
Mihaly Csikszentmihalyi blev født i 1934 som søn af en ungarsk diplomat og oplevede rædslerne under 2. verdenskrig på nært hold. Hans ene bror blev dræbt under belejringen af Budapest, mens den anden døde i en sibirisk arbejdslejr.
Han endte selv i en italiensk fangelejr. Midt i kaos og fortvivlelse fandt han en måde at flygte på – ikke fysisk, men mentalt. Han begyndte at fordybe sig i skakspillet og bemærkede, hvordan han gennem spillet kunne træde ind i en anden verden, hvor tid og bekymringer forsvandt.
Skakspillet gav ikke alene Mihaly Csikszentmihalyi en måde at overleve på, oplevelserne i den italienske fangelejr plantede også frøene til hans livslange forskning i flow, der i dag har positioneret ham som en af pionererne inden for positiv psykologi.
Gennem sin forskning og formidling har han introduceret flow-konceptet til resten af verden, og du har formentlig selv oplevet ‘flow’. Det er den tilstand, hvor du er så opslugt af en opgave, at tiden flyver afsted, og du præsterer dit allerbedste. Mihaly Csikszentmihalyi opdagede, at mennesker oplever størst tilfredshed og produktivitet, når de er i flow, altså fuldt engageret i en aktivitet, som udfordrer deres færdigheder på den rette måde.
Indlægget fortsættes herunder …
MASTERCLASS:
Er du nysgerrig på positiv psykologi?
Kom på kursus med René Oehlenschlæger:
“Anvendt positiv psykologi for ledere – 10 teknikker til mere motiverede medarbejdere og bedre resultater”
I denne masterclass vil Rene Oehlenschlæger, der er ekspert i positiv psykologi, introducere dig til 10 teknikker,
der giver dig færdighederne til at…
LÆS MERE >>
Fire tips til mere flow
Her er nogle praktiske tips til at skabe flow i din arbejdsdag:
- Find de rette udfordringer: Vælg opgaver, der hverken er for lette eller for svære. De skal kræve din fulde opmærksomhed og bruge dine færdigheder optimalt.
- Sæt klare mål: Definer præcist, hvad du vil opnå med hver opgave. Klare mål hjælper dig med at fokusere og måle dine fremskridt.
- Minimer distraktioner: Skab et arbejdsmiljø, hvor du kan koncentrere dig uden afbrydelser. Sluk for notifikationer og find et roligt sted at arbejde.
- Søg feedback: Få regelmæssig feedback på dit arbejde. Det hjælper dig med at justere din indsats og holde dig engageret.
Bedste hilsner
René Oehlenschlæger