May 15, 2024 Line Haunstrup

Viden til Vækst 2024:

Gode teams har psykologisk tryghed

Udgivet af Fynsk Erhverv og LearnX

Når forfatter og foredragsholder Christian Ørsted den 12. september indtager scenen på Odense Teater som første person på Viden til Vækst konferencen, er han bevæbnet med en lang række konkrete forslag og eksempler på, hvordan psykologisk tryghed kan løfte medarbejderne markant.

”Psykologisk tryghed handler rigtig meget om at skabe et arbejdsmiljø og nogle rammer, hvor medarbejderne gør hinanden gode, og om hvordan man griber samarbejdet an, så opgaverne kan blive løst på den bedste måde. Også når det er svært, eller der er travlt,” siger Christian Ørsted, som med det samme understreger, at psykologisk tryghed ikke skal forveksles med trivsel.

Der en tendens til, at det kommer til at handle om færre krav og en kortere arbejdsuge. Når vi taler om psykologisk tryghed, er det netop, fordi kravene kan være høje, at vi er nødt til at se på, hvordan vi kan passe på hinanden, så vi stadig kan lykkes med opgaverne.

Viden til Vækst er en konference arrangeret af Fynsk Erhverv og LearnX

Psykologisk tryghed bringer kompetencer i spil

Ifølge Christian Ørsted, der har rådgivet en lang række danske og internationale virksomheder, som for eksempel Novo Nordisk, A.P. Møller – Mærsk, LEGO, Microsoft, Coca-Cola, Røde Kors og ministerier, styrelser og kommuner, er målsætningen at opbygge en virksomhedskultur, der understøtter, at de ansattes kompetencer kommer bedst muligt i spil dér.

Det gælder ikke mindst i et samfund som det danske, hvor videnskrævende og innovative projekter ofte kræver tværfaglige samarbejder i virksomhederne.

”Erfaring og kompetencer betyder rigtig meget, og teamets psykologiske tryghed afgør, hvor meget vi får ud af det, folk kan. Det centrale i gode teams og stærke organisationer er kvaliteten af samarbejdsklimaet. Det handler blandt andet om, hvordan man taler om fejl, tvivl og uenigheder, og om man kan gøre det, uden at folk føler sig trådt over tæerne, og taber ansigt. Det kan man kun, hvis man har defineret klare rammer for samarbejdet og kommunikationen. Der er eksempelvis forskel på det at spille hinanden gode og det at være enige med hinanden – enighed er ikke nødvendigvis en forudsætning for godt samarbejde, hvorimod tryghed til at udtrykke uenighed kan være en styrke i samarbejdet”, siger Christian Ørsted, der understreger, at udfordringen kan gribes konkret og lavpraktisk an.

Det grundlæggende er, at man har en dialog, hvor der er åbnet for, at alle kan byde ind med relevante kompetencer, og at man sikrer, at de bliver brugt.

Skab plads til efterkritik og refleksion

“Hvad er det for et projekt, man skal løse, hvor skal vi hen, hvem gør hvad, hvad er potentialet ved succes, og hvad er der af fejlmuligheder og risici. Her er det vigtige, at der bliver plads til at stille alle de nysgerrige spørgsmål og til at spørge ind til, hvad de andre i teamet har af overvejelser og bekymringer,” fortæller Christian Ørsted, som understreger, at psykologisk tryghed ikke kræver undervisning af alle teammedlemmer, men til gengæld er det vigtigt, at især lederne er åbne over for reflektionen.

”Efterkritik er en svær ting, og det handler om, at der bliver skabt et klima, hvor det er naturligt at følge op på en god måde. Det kan man gøre, hvis man på forhånd aftaler, hvornår man taler om, hvad der gik godt, og hvordan man kunne have gjort det endnu bedre. Men der skal også være plads til at tale konstruktivt om de ting, der ikke har fungeret og om, hvordan det bliver bedre en anden gang,” siger han.

Viden til Vækst er en konference arrangeret af Fynsk Erhverv og LearnX

Medlemmer af Fynsk Erhverv får 50 % rabat på billetter til Viden til Vækst konferencen 2024. Konferencen finder sted den 12. september på Odense Teater.

Find viden om tidens tendenser

Contact

LIVSLANG LÆRING

Hos LearnX tror vi på livslang læring og personlig udvikling.
Vi er din guide i en verden, hvor viden er en kilde til inspiration og transformation.

Har du en god idé?

Har du en idé til en masterclass, uddannelse, konference eller et kursus, så tøv ikke med at kontakte os. Vi er altid på udkig efter højaktuelle trends, som vi kan berige vores kunder med.

LearnX

Flakhaven 1, 1. sal
DK-5000 Odense C
CVR: 39 98 13 51

TELEFON 8987 5050

Contact